E-arşiv nedir?

e-Arşiv Nedir?

Vergi Usul Kanunu gereğince kağıt ortamında düzenlenme, muhafaza etme zorunluluğu bulunan faturanın kanunlar gereğince uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci bir nüshasının elektronik ortamda muhafaza edilmesini sağlayan uygulamadır.

Gelir idaresi başkanlığı tarafından bazı kurallar belirlenmiştir.

Vergi Usul Kanunu gereğince elektronik ortamda ürün ve hizmet satışı yapan ve 2020 ve 2021 yılında cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmalar 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-Fatura ve e-Arşive geçmek zorundadırlar. 2020 ve 2021 yılında cirosu 4 milyon TL olan ve 1 Temmuz 2022 tarihinde e-Fatura ve e-Arşive geçmiş firmalar için ise 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçmek zorundadırlar.

1 Mart 2022 itibari ile artık vergi mükellefi olanlara 2000 TL üzeri, vergi mükellefi olmayanlara 5000 TL üzeri faturaları e-Arşiv veya e-Fatura olarak kesmek zorunluluğu getirilmiştir. Bu bağlamda, mali mühür olmadan veya e-imza gerekmeden e-Arşiv fatura kesebilirsiniz.

e-Arşiv Faturaya Nasıl Geçilir? 

e-Arşiv faturaya geçmek için e-Fatura uygulamasına da geçmek gerekmektedir.e-Fatura hakkında daha detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.e-Arşiv faturaya geçmek için 2 seçenek bulunuyor. Bunlar:

GİB sistemi üzerinden entegre ederek uygulamaya dahil olabilirsiniz.Bu işlemi yaparken Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği kriterlere uygun olmalısınız.Eğer her ay binlerce fatura kesiyorsanız bu yolu deneyebilirsiniz

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş, e-Arşiv Özel Entegratörü olarak adlandırılan bir şirket aracılığı ile e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yapabilirsiniz. e-Arşiv Özel Entegratörü olarak yetkilendirilmiş olan Faturaport’tan bu hizmeti almaya başlayabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi almak için arayabilirsiniz:  0850 885 2746

e-Arşiv Faturanin Sağladiği Avantajlar

  • Faturalar elektronik ortamda güvenli bir şekilde muhafaza edilir.
  • e-Arşiv Fatura uygulamasına geçen firmalar işçilik, zaman, arşivleme maliyetlerini azaltır.
  • e-Arşiv Fatura uygulamasına geçen firmalar müşterilerine oluşturdukları faturaları uygun koşullar dahilinde elektronik ortamda gönderilebileceği gibi kağıt olarakta teslim edebilirler.
  • Firmalar istedikleri zaman fatura bilgilerine ulaşabilirler.

Faturaport mobil uygulaması veya web portal üzerinden e-imza veya mali mühür gerektirmeden ve e-fatura ya geçmeden e-Arşiv fatura kesebilirsiniz. 

Güncel fiyatlarımıza göz atmak için lütfen tıklayınız