Yurt dışına e-Arşiv Fatura keserken alıcı vergi kimlik numarası 10 tane 2 (2222222222) yazılarak işlem yapılır. GİB e-Arşiv portal üzerinden kestiğiniz e-Arşiv Faturalarında vergi no olarak 10 tane 2 (2222222222) yazabilirsiniz.

Eğer mal ihracı yapıyorsanız;

Yurt dışına kesilecek faturaları iki bölüme ayırabiliriz

  • Ürün / Mal Satışı Faturaları - fiziki teslimat gerektirecek faturalar
  • Hizmet Satışları - fiziki teslimata gerek olmayan satışlar. Örneğin yazılım veya danışmanlık satışları


Yabancı müşterinize e-Arşiv fatura veya e-Fatura kesmek için lütfen aşağıdaki adımları uygulayınız. 

  • Anasayfadan "Yeni Fatura" düğmesine tıklayınız
  • Gelen ekrandan Vergi Numarası bölümüne 22222222222 yazınız
  • Yabancı müşterinizin adını yazınız, müşteriniz ismini vermek istemezse NİHAİ TÜKETİCİ yazabilirsiniz.
  • Yabancı müşteriniz adresini yazdırmak istiyorsa yazabilirsiniz yoksa sadece ülkesini yazabilirsiniz. 
  • Ülke bölümünden yabancı müşterinizin ülkesini yazınız.
  • Ürün bilgilerini ve fiyat bölümlerini doldurup altta bulunan "e-Arşiv Fatura Kaydet" / "e-Fatura Kaydet" başlantısına tıklayınız. 

Sistem faturanızı oluşturup otomatik e-Arşiv Fatura PDF görüntüleme ekranını getirecektir.


Ürün / Mal Satışı Faturaları


İhracat e-Fatura kullanım zorunluluğunuz vardır. İhracat e-Fatura, yurtdışına yapılan satışlardan, ihracat beyannamesiyle gönderilen ürünler için kesilir. İhracat e-Fatura hazırlanıp, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden Gümrük Ticaret Bakanlığına iletilir. Gümrük Ticaret Bakanlığı otomatik olarak referans numarası içeren belgeyi gönderir. Gümrük Ticaret Bakanlığından alınan referans numarası ihracat beyannamesinde işlenerek işlemler tamamlanır.


Ürünler gümrük kontrolünden ve sınırdan çıktığında, Gümrük Ticaret Bakanlığı içinde intaç tarihi ve intaç referans numarası olan ticari cevap gönderir. Gümrük Ticaret Bakanlığından ticari cevaptaki ek bilgiler KDV iadesi işlemlerinde kullanılır.


İhracat e-Fatura’dan önceki dönemde, Gümrük Ticaret Bakanlığından intaç bilgilerinin alınması için aylarca bekleniyordu. Beklenen süre boyunca mükellefin KDV yüküne katlanması gerekiyordu. İhracat e-Fatura ile birlikte intaç bilgileri 5-10 sn içinde e-Fatura sistemlerine ve mükellefe ulaşıyor.


Hizmet Satışları - fiziki teslimata gerek olmayan satışlar.


Yabancı Müşteriye e-Arşi Faturalarınızı Faturaport ile kesebilirsiniz. Bu tür satışlarda ise GİB e-Arşiv Portal veya Faturaport ile Satış Faturası düzenleyebilirsiniz. 

Düzenleyeceğiniz faturada alıcı adresi yurt dışı olmasına dikkat etmeniz gerekecektir. Ayrıca Yurt Dışı e-Arşiv faturası olduğundan KDV %0 seçebilirsiniz. 


Faturalarınızı Dolar veya Euro olarak kesmek isterseniz bu bağlantıdan dolar faturanın nasıl kesildiğini öğrenebilirsiniz. 


 


GİB e-Arşiv Fatura