Birçok elektronik ödeme sistemi seçeneği ve yeni finansal teknoloji terimleri içerisinde bazen kaybolabiliriz. Çoğu zaman duyduğumuz “EFT yap” veya bazı alışveriş sitelerindeki “Havale ile ödeme” gibi terimler de bizlere yabancı gelebilir. Burada sizlere EFT ve havale yöntemlerinden kısaca bahsedeceğiz.

EFT Nedir?

EFT aslında İngilizceden çevirilmeden dilimize geçmiş bir kısaltma. EFT‘nin açılımı “Electronic Funds Transfer”dir. Türkçe ise “Elektronik Para Transferi”dir. Elektronik Para Transferi birçok ödeme türünü içinde barındıran kapsamlı bir terim. Bu ödeme türlerinden biri de Havale. Havaleye ek olarak EFT de, mevduat ödemeleri, ATM'lerden para transferleri, banka kartı ödemeleri ve telefon ile ödemeler de mevcuttur.

Türkiye’de EFT terimi genellikle iki farklı bankaya ait hesaplar arasındaki para transferi olarak kullanılmaktadır. Birçok banka EFT işlemi için ücret talep etmektedir. EFT işlemi iki farklı banka arasında olması nedeni ile hafta içi mesai saatleri ve ( genellikle bu saat 4.:30 da biter) içerisinde yapılabilmektedir.

Havale Nedir?

Havale bir bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan ödemeler veya para transferleridir. Bazı bankalar bu işlem için ücret almayı bazıları almamayı tercih ederler. Bu ücret genellikle size havaleyi göndermeden önce bilgi şeklinde gösterilir. Havale aynı bankadaki hesaplar arasında olduğu için hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin her günün her saati hızlı bir şekilde gönderim yapılabilir.

EFT Ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

-EFT ve havale arasındaki farkların en önemlisi, havalede işlemimizi aynı banka üzerinden yapmamız gerekirken EFT de farklı bankalar üzerinden işlem yapabiliyoruz.

-Diğer önemli fark ise, EFT işlemlerini sadece bankaların mesai saatleri içerisinde (hafta içi 08:00-17:30) yapmamız gerekirken havale işlemlerini hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin günün her saatinde yapabiliyoruz.

EFT Ve Havale Yöntemlerini Bilmemiz Neden Önemlidir?

Eğer havale, EFT, kredi kartı veya farklı bir elektronik ödeme yöntemi ile ödeme yapıyorsanız, ödeme yaptığınız yöntem için alınan ücretleri veya kesintileri bilmeniz de önemlidir. Bazı bankalar ödemeler konusunda kampanya yaparken, bazı bankalar işlem ücreti almayabiliyor. Ödeme için kullandığınız bankaların ücretleri genellikle internet sitelerindeki ürün ve hizmet ücretleri kısmında belirtilir.

Eğer müşterilerinizden elektronik ortamda ödeme alıyorsanız yukarıdaki durum sizin için de geçerlidir. Kullandığınız elektronik ödemeye bağlı olarak bazı ödemeler veya kesintiler olabilir. 

Bazı işletme veya şirketler bu kesintileri müşterilerine yansıtmaya çalışırlar ancak müşteri çoğu zaman bankanın sizin aldığınız hizmet için kestiği ücreti neden ödemeleri gerektiğini anlamadığından bundan uzak dururlar veya satın almaktan vazgeçerler. İşletme olarak bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bankanızın sizden kestiği ücretler konusunda bilgi sahibi olmalısınız. 

Ön Muhasebe